Wat is een doorlopend krediet

Wat is een doorlopend krediet
Een doorlopend krediet is een lening die je meestal afsluit voor een langere periode. Je krijgt een kredietlimiet waarbinnen je geld kunt opnemen. Er wordt dus geen vast bedrag geleend, maar je spreekt met de verstrekker van de lening af hoeveel je maximaal mag lenen en binnen dit bedrag neem je op wat je nodig hebt. Alleen over het bedrag dat je opneemt betaal je dan rente. Naast de rente betaal je ook een maandelijkse aflossing. Meestal is dat een vast percentage van het kredietlimiet dat je hebt afgesproken. Bedragen die je hebt afgelost mag je wel weer opnieuw opnemen op een later moment. In principe zit er door deze constructie geen einddatum aan de lening. Wel kan gedurende de looptijd de rente wijzigen. Een doorlopend krediet zorgt er in feite voor dat je altijd wat extra geld achter de hand hebt voor als dat nodig.

Looptijd en rente van je doorlopend krediet

De looptijd bepaal je in principe helemaal zelf. Je lost iedere maand een bepaald percentage van het openstaande bedrag af, soms met een minimumbedrag. Over het bedrag dat je hebt opgenomen betaal je rente. Het doorlopend krediet kan worden stopgezet op het moment dat je je hele lening hebt afgelost, maar je kunt het ook door laten lopen zo lang je het extra geld nodig denkt te hebben. Het kan wel zo zijn dat je het krediet moet hebben afbetaald als je rond de 65 jaar bent. De rente die je betaalt is variabel en kan dus stijgen en dalen tijdens de looptijd van het krediet. De lening kan zo duurder, maar ook goedkoper worden. Het loont de moeite om rentes te vergelijken bij verschillende banken, want deze kunnen erg verschillen.

Overlijdensrisicoverzekering

Let er bij het vergelijken van de rentes goed dat sommige banken erom kunnen vragen dat je een aparte overlijdensrisicoverzekering afsluit. Met deze verzekering dek je het risico af dat je nabestaanden jouw schuld van het doorlopend krediet over moeten nemen als je mocht komen te overlijden voordat de lening volledig is afgelost. Deze overlijdensrisicoverzekering kan inbegrepen zijn in de kosten van het krediet of nog los daarvan moeten worden afgesloten. Dit bepaalt natuurlijk mede het uiteindelijke bedrag dat je betaalt.

Wat zijn de voor- en nadelen van een doorlopend krediet?

Alvorens je kiest voor een doorlopend krediet moet je eerst bepalen of dit de meest geschikte lening voor jou is. Als je bijvoorbeeld geld nodig hebt voor een eenmalige aankoop, dan kan een persoonlijke lening handiger zijn. Doorlopend krediet is vooral bedoeld voor mensen die flexibel wat extra financiƫle ruimte nodig hebben. Dat is meteen een van de voordelen: deze lening is heel flexibel.

Vrij opnemen en aflossen

Je kunt geld opnemen en extra aflossen wanneer dat uitkomt. Enkel over het bedrag dat je opneemt betaal je rente, dus niet over het gehele kredietlimiet. Op deze manier heb je altijd wat extra geld achter de hand voor onvoorziene kosten. De flexibiliteit kan tegelijkertijd wel ook het nadeel zijn. Je loopt het risico dat je meer leent dan echt nodig, omdat je binnen je limiet kan opnemen wat je wilt. Bovendien weet je niet goed hoeveel je uiteindelijk betaalt aan je lening, omdat de rente variabel is.