Hoeveel kan ik lenen

hoeveel kan ik lenen
Het doorlopend krediet is een populaire lening in Nederland, vanwege de flexibiliteit en laagdrempeligheid van het afsluiten. Dit betekent ook dat er inmiddels een groot aantal kredietaanbieders zijn. Het kan daardoor een flinke uitdaging zijn om het meest gunstige doorlopend krediet voor jouw persoonlijke situatie te vinden. Het is daarom aan te raden om eerst een paar offertes aan te vragen bij verschillende aanbieders. Kredietverstrekkers adverteren namelijk met algemene tarieven, maar deze kunnen afhankelijk van je persoonlijke situatie behoorlijk afwijken, waardoor je voor verrassingen komt te staan. Als je een offerte aanvraagt, dan zal je een duidelijk overzicht krijgen van alle kosten die komen kijken bij jouw lening.

Rentes vergelijken

Er zijn veel partijen waar je een doorlopend krediet kunt afsluiten. Zo kun je terecht bij de grote banken met bekende namen, maar ook bij relatief onbekende aanbieders die met name online te vinden zijn. De kleinere partijen bieden vaak gunstiger rentes dan de bekende kredietverstrekkers. Vraag bij verschillende soorten kredietverstrekkers een offerte aan en vergelijk de rentes en overige voorwaarden goed. Zo kun je flink besparen op je lening. Bij lage rentepercentages kun je denken aan ongeveer 4,5 tot 6 procent, bij hoge aan ongeveer 8 tot 12 procent.

Rente hangt af van de hoogte van je lening

De vuistregel is dat hoe hoger het bedrag is dat je leent, hoe lager de rente zal zijn. Als je weinig leent, dan betaal je juist een hogere rente. Het leenbedrag bepaalt dus grotendeels de hoogte van je rente. Omdat je niet verplicht bent om je hele krediet op te nemen, kun je ervoor kiezen om een hoger kredietlimiet af te spreken tegen een lagere rente, waar je dan vervolgens maar een klein deel van opneemt. Zo bespaar je op de rente. Als je echter toch meer gaat opnemen, dan ga je meer betalen aan rente, want de rente betaal je immers over het opgenomen bedrag. Let op: de rente is altijd variabel en kan dus op elk moment worden gewijzigd, dus ook verhoogd.

Andere factoren die rente bepalen

Niet alleen de hoogte van je lening, maar ook je persoonlijke situatie heeft invloed op de hoogte van de rente. Zo is het hebben van een eigen huis en een vast inkomen gunstig voor de hoogte van de rente. Als je echter ouder bent, dan zal de rente weer hoger worden vastgesteld en vaak verlangt de kredietverstrekker dat de lening rond je pensioenleeftijd volledig is afbetaald. Hoe hoger het risico is dat je niet in staat zult zijn om het leenbedrag af te lossen, hoe hoger de rente zal zijn.

Maandaflossing en overlijdensrisicoverzekering

Maandelijks los je een vast bedrag af. Het bedrag is een vast percentage van je leenbedrag, zo rond de 2%. Hoe meer je aflost per maand, hoe korter je leent. Dit is gunstig voor de rente die je uiteindelijk betaalt. Vaak kun je ook kosteloos extra aflossen. Het kan zijn dat je verplicht een aparte overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten bij je lening. Vergelijk ook hoe de verschillende kredietverstrekkers hiermee omgaan.