Eenmalige aanschaf financieren

Eenmalige aanschaf financieren
Wanneer je extra geld nodig hebt om bijvoorbeeld een grote aankoop te doen, of omdat je momenteel even krap bij kas zit, zijn er verschillende mogelijkheden beschikbaar. Je kunt bij vele verschillende aanbieders van leningen, verschillende vormen van leningen aanvragen. Nu is het niet zo dat er één vorm altijd de voordeligste is en de beste keuze. Voor verschillende situaties zijn er verschillende vormen van krediet verstrekking waar je gebruik van kunt maken. In dit artikel wordt besproken van welke vorm je het beste gebruik kunt maken bij het financieren van een eenmalige aanschaf.

Eenmalige aanschaf financieren

Een eenmalige aanschaf, waar moet je dan aan denken? Bij de financiering van een eenmalige aanschaf gaat het over redelijk grote bedragen die je niet zelf, of voor de zekerheid liever niet van eigen geld, kunt betalen. Je hebt een bepaald bedrag nodig om het aan te schaffen en verder is er geen extra geld nodig. Je weet dus welk bedrag je nodig hebt. Het kan hier gaan om het totale bedrag van de nieuwe aankoop, of een gedeelte waarbij je het andere gedeelte betaalt uit eigen (gespaard) geld. Wanneer het een kleine aankoop betreft en je mogelijkerwijs in de toekomst nog meer geld nodig hebt voor andere kleine aankopen, hebben we het eerder over onverwachte aankopen.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is bij uitstek geschikt voor eenmalige aanschaf. Waarom is een persoonlijke lening de juiste lening? De voorwaarden van een dergelijk krediet sluiten het beste aan bij een eenmalige aanschaf. Een persoonlijke lening wordt gekenmerkt door duidelijkheid en zekerheid. Het gaat bij deze lening om een bedrag dat vooraf wordt vastgesteld. De rente en de looptijd worden ook gedefinieerd en hierdoor weet je hoeveel geld je in totaal kwijt bent en hoelang je daarover doet. Dit is handig om te weten bij het overwegen van een lening voor een eenmalige aankoop. Je kunt voor jezelf bepalen of je dit ervoor overhebt.

Voorwaarden

Voor een persoonlijke lening kun je bij vele banken en kredietverstrekkers terecht. De grote banken hebben meestal meer zekerheden ingebouwd bij de lening. Mocht er iets veranderen voor jouw persoonlijke situatie, mochten er zich onverwachte gebeurtenissen voltrekken, dan kan het zijn dat de bank je kan helpen. Nadeel hiervan is wel dat de rente bij kleinere kredietverstrekkers meestal een stuk lager ligt. Van dit verschil in rente kun je soms beter een verzekering afsluiten tegen onzekerheden. In vele gevallen ben je dan goedkoper uit dan bij een grote bank, en heb je toch die extra zekerheid.

Nadelen

Er zitten ook enkele nadelen aan verbonden vergeleken met andere leenvormen. Zo is het vroegtijdig aflossen van de schuld meestal alleen mogelijk in combinatie met een aflosboete. Mocht je extra geld nodig hebben, dan is het in de meeste gevallen niet mogelijk dit bij te lenen via de leenconstructie die je hebt afgesloten. Hiervoor kun je beter een doorlopend krediet afsluiten. Het is ook zo dat de rente voor een persoonlijke rekening doorgaans iets hoger ligt dan voor een doorlopend krediet.