Berekenen

doorlopend krediet berekenen
Als je besluit om een doorlopend krediet af te sluiten, dan denk je waarschijnlijk vooral aan het geld dat je gaat krijgen. Bedenk dan goed dat je voor deze lening ook geld zal moeten betalen. Voor niets gaat de zon op en het lenen van geld kost gewoon geld. De kosten zitten in de rente die je moet betalen voor je lening. Als je een offerte aanvraagt bij een kredietverstrekker, dan zal het complete bedrag dat je uiteindelijk moet terugbetalen op deze offerte staan. Het bedrag bestaat uit het bedrag dat je leent en de rentekosten. Het is altijd verstandig om meerdere offertes te vergelijken, om zo de voordeligste lening te kunnen kiezen.

Santander
Los af tot 120 maanden
Persoonlijke hulp
Bereken hoeveel je kunt lenen
Vanaf € 1.500,-
Maximaal € 50.000,-
Nederlands Kredietcollectief
Eenvoudig online aanvragen
Vanaf 3,9% rente
Ook persoonlijke lening
Vanaf €5.000,-
Maximaal €75.000,-

Hoe worden de kosten berekend?

Het maandbedrag bij een doorlopend krediet is meestal gelijk aan een percentage van het opnamelimiet van het krediet. Meestal zal het gaan om 1%, 1,5% of 2% van het geleende bedrag. Stel dat je een bedrag wilt lenen van € 10.000. We nemen voor dit voorbeeld 2% als aflossingspercentage. Je betaalt dan maandelijks 2% van het geleende bedrag, dus € 200, aan maandelijkse aflossing. Je betaalt daarnaast ook de rente over het bedrag dat je hebt opgenomen. Vraag altijd om een rekenvoorbeeld, want de uiteindelijke som van wat je maandelijks moet betalen kan vrij ingewikkeld worden.

Afnemende schuld

Iedere keer dat je een bedrag aflost wordt het bedrag dat nog openstaat kleiner. Je betaalt daar dan dus een lager bedrag aan rente over. Het maandbedrag blijft ondertussen hetzelfde. Omdat de rente steeds kleiner wordt, ga je dus in feite steeds meer aflossen. Dit betekent ook dat je gedurende de lening steeds sneller aan het aflossen bent. Belangrijk om te onthouden is dat wanneer je kiest voor een lager maandelijks aflossingspercentage, je wel lagere maandlasten betaalt, maar dat dit ook betekent dat het langer duurt voordat je de lening afgelost hebt. En hoe langer je doet over de aflossing, hoe meer je zult betalen aan rente.

Looptijd en kosten van een doorlopend krediet

Hoe lang jouw lening duurt hangt af van hoeveel je opneemt en (extra) aflost. En natuurlijk van hoe lang je denkt het doorlopend krediet nodig te hebben. Het is wel zo dat hoe korter de looptijd van de lening is, hoe minder kosten je aan rente zult moeten betalen. Door extra af te lossen kun je de looptijd en de kosten voor de rente verminderen. Zodra je weer een extra opname doet, dan betekent dit dat het openstaande bedrag ook weer groter is en zal het dus langer duren om de lening volledig af te lossen.

Meer rentekosten

Dit betekent dat je ook meer geld kwijt bent aan rentekosten. De kosten voor de rente kunnen flink oplopen als je een langlopende lening hebt. Zoals gezegd heeft het kiezen voor een lager maandelijks aflossingspercentage ook tot gevolg dat je langer bezig bent met aflossen en dus meer rente betaalt. Daardoor kan lenen op de korte termijn een goede oplossing lijken, maar op de lange termijn meer kosten dan je denkt.