Caravanfinanciering

Caravanfinanciering
Een caravan aanschaffen kost nogal wat geld. De meeste mensen hebben dit geld niet zomaar op de bankrekening staan of onder een matras liggen. Wanneer je het geld niet hebt, maar toch graag er op uit trekt met een caravan en de oude caravan echt niet meer mee kan op de weg, kun je een caravanfinanciering overwegen. Of wordt het je eerste caravan? Dit maakt natuurlijk niet uit. Wat wel uitmaakt is het type financiering dat je afsluit. Er zijn verschillende mogelijkheden bij verschillende kredietverstrekkers. Welke past het beste bij jou?

Caravanfinanciering huurkoop

De meest gekozen caravanfinancieringsvormen zijn een persoonlijke lening, doorlopend krediet, een tweede hypotheek en een huurkoop. Bij de laatste mogelijkheid geldt de regeling ‘nu kopen, later betalen’. Je kunt dus alvast met de caravan op vakantie, zonder dat je er iets voor betaald hebt. De eerste betaling kan bijvoorbeeld pas na een half jaar komen. Let wel op dat dit ook een lening betreft. Je bent dus meer geld kwijt dan wanneer je het bedrag direct in één keer betaalt. De variant van de huurkoop wordt bij de dealer gesloten. Het is heel goed mogelijk dat je een betere financiering vindt bij een andere kredietverstrekker.

Persoonlijke lening

Je kunt ook voor een persoonlijke lening kiezen. Hierbij kun je kijken naar alle grote en kleine kredietverstrekkers. Je kunt deze eenvoudig vergelijken op internet en vervolgens vrijblijvende offertes toegespitst op jouw situatie aanvragen om zo nog nauwkeuriger te kunnen vergelijken. Voordeel aan een persoonlijke lening is de zekerheid. Je spreekt van tevoren het geleende bedrag af en de bijhorende rente. Deze betaal je in vooraf besproken termijnen weer af. Op deze manier weet je ook precies wat de looptijd bedraagt van deze lening.

Doorlopend krediet

Deze vorm van lenen wordt gekenmerkt door het flexibele karakter dat deze heeft. Je kunt krediet opnemen en aflossen wanneer je wilt. Tot een maximaal bedrag, dat wel, maar zo kun je sneller van de lening af zijn. Nadeel is dat de looptijd natuurlijk ook langer kan worden, naarmate er meer wordt opgenomen. Op deze manier kan de lening dusdanig worden verlengd, dat deze de levensduur van de caravan voorbij stevent. Dit is een ongewenst scenario. Wanneer je denkt te snel in de verleiding te kunnen worden gebracht om meer geld op te nemen van een doorlopend krediet, dan nodig is, kun je beter voor een persoonlijke lening kiezen.

Tweede hypotheek

De laatste mogelijkheid die veel wordt gekozen is een tweede hypotheek om de caravan te financieren. De rente is lager bij een tweede hypotheek, maar er zijn doorgaans wel afsluitkosten aan verbonden. Ook hier is de looptijd van deze vorm van lening weer iets dat de aandacht vereist. Zo kun je kiezen voor een hypotheek van 30 jaar, maar dit is niet aan te raden. Houdt in het achterhoofd dat het voor een caravan is en bedenk hoe lang deze meegaat. Een hypotheek die een looptijd heeft van 10 jaar is verstandiger.