Bootfinanciering

Bootfinanciering
Een boot kopen is een dure aangelegenheid. Lang niet iedereen beschikt over een dergelijk bedrag om een boot aan te schaffen. Velen zoeken vanwege deze reden een tweedehandsboot die een stuk goedkoper uitvalt. Maar het is ook mogelijk een speciale bootlening aan te vragen om zo een boot te financieren. Dit is ook handig wanneer je wel voldoende geld hebt, maar toch wat meer zekerheid wilt in verband met het onderhoud van de boot. Dit kan al gauw oplopen tot honderden euro’s per jaar en dan is wat extra spaargeld geen verkeerd idee.

Overige kosten

Er komen ook nog andere kosten kijken bij het hebben van een boot. Naast onderhoud krijg je ook met dingen te maken zoals liggeld en een verzekering. Dit alles bij elkaar opgeteld kost vaak al gauw 10% van de aankoopprijs van de boot per jaar. Wanneer je dit met spaargeld kunt bekostigen en de boot zelf aflost met een bootlening, kan dit vele hoofdbrekens schelen. Maar waar vind je zo een lening en waar moet je op letten?

Waar te lenen

Je kunt een doorlopend krediet overwegen bij een grote bank of een andere kredietverstrekker. Hierbij is het van belang meerdere offertes aan te vragen bij verschillende verstrekkers, om zo goed te kunnen vergelijken wat het beste is voor jou. Hierbij moet je letten op de rente, maar vooral ook op de (rand)voorwaarden. Het verschil in voorwaarden kan namelijk een flinke som geld schelen. Een langere rente betekent niet altijd dat je minder kwijt bent. Er kunnen vormen van verzekeringen en risico factoren bovenop komen.

Bootfinanciering

Voor een bootfinanciering kun je ook bij de dealer of een externe bootfinanciering verstrekker terecht. Deze hanteren hun eigen leningen en voorwaarden. Zo kun je een bootlening afsluiten van ongeveer 6.5% wanneer het gaat om een boot tussen de 25.000 en 50.000 euro. Bij een boot van 100.000 euro of meer is dit ongeveer 4.5%. Het is altijd verstandig om deze leningen te vergelijken met de persoonlijke rekeningen van andere verstrekkers van leningen. Wellicht heb je liever een doorlopend krediet waarmee je geld kunt lenen wanneer jou het uitkomt. Dit is flexibeler, maar geeft ook minder zekerheid.

De afweging

Uiteindelijk ligt de sleutel bij het vooraf goed nagaan wat je wilt. Welke vorm van lening ligt jou het beste? Wanneer je daarover een besluit hebt kunnen maken is het zaak om bij een aantal verschillende kredietverstrekkers een offerte aan te vragen. Vervolgens moeten de voorwaarden en kleine lettertjes goed worden bekeken. Hierna kun je de rentes bekijken van de verschillende leningen. Je moet een goede balans vinden tussen een lage rente en voordelige voorwaarden. Wanneer dit is gelukt, heb je een goede lening te pakken.