Autofinanciering

geld lenen voor auto
Wanneer je aan een nieuwe auto toe bent, maar deze niet in één keer kunt betalen, is het een idee een lening aan te vragen. In dit geval is het meestal verstandiger om een persoonlijke lening af te sluiten dan een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening weet je welk bedrag je nodig hebt, hoeveel rente je betaalt en hoe lang je daar over doet. Bij een doorlopend krediet is dit niet het geval. Deze wordt meestal afgesloten wanneer men niet weet hoeveel geld er mogelijk geleend moet worden en waarbij je niet weet hoe lang de looptijd is vanwege de flexibele regeling die je bent aangegaan.

Let op de addertjes onder het gras

Echter, bij het financieren van een auto weet je hoeveel geld je nodig hebt en is een persoonlijke rente met duidelijke afspraken waarschijnlijk de beste mogelijkheid voor je. Je weet hoeveel je leent, hoeveel je maandelijks moet terugbetalen van de lening en je weet hoeveel rente je kwijt bent. Hierbij is het wel zaak dat je bij het afsluiten van deze lening goed oplet dat er geen addertjes onder het gras zitten. Bij een lening met hele lage rente kan het namelijk zijn dat er extra kosten bijkomen. Zo kan er gewerkt worden met ‘risk based pricing’. Hiermee kan het rentepercentage omhoog gaan wanneer de verzekeraar bepaalt dat je in een risicogroep zit.

Waar lenen?

Voor het afsluiten van een autofinanciering kun je meestal terecht bij de autodealer. Je kent vast de formule ‘koop nu, betaal later’. Dit is een ook een vorm van een lening. Het is verstandig niet meteen op dit aanbod in te gaan. Over het algemeen kun je beter een lening aangaan bij een andere kredietverstrekker. Deze bieden leningen aan tegen lagere rentes. Het is verstandig om aan de autodealer te vragen waar deze financiering precies uit bestaat en of deze op papier kan worden gezet. Vervolgend kun je naar andere aanbieders van persoonlijke leningen gaan om te rentes met elkaar te vergelijken.

Doorlopend krediet

Wanneer je naar een aanbieder gaat van leningen, zal daar berekend worden hoeveel je maximaal kunt lenen. Dit hangt af van je inkomen, de maandelijkse lasten en een aantal overige gegevens, zoals leeftijd. Wanneer het maximaal te verstrekken bedrag meer is dan wat je nodig hebt, valt het af te raden het maximale bedrag te lenen. Wanneer het maximale bedrag wordt geleend, kom je sneller in de problemen wanneer je tegenvallers te verduren krijgt. Bovendien zal de looptijd langer zijn en ben je wellicht nog aan het afbetalen, terwijl je de auto al niet meer in bezit hebt, een ander hebt gekocht misschien.

Geld lenen kost geld

Er wordt in Nederland ook niet voor niets zoveel gewaarschuwd met het adagium ‘Let op, Geld lenen kost geld’. Wanneer je meer geld leent dan nodig is, loop je meer risico. Er kunnen altijd onvoorziene gebeurtenissen plaatsvinden in de toekomst, waardoor zekerheden wegvallen. Een bedrag dat je eerst maandelijks gemakkelijk af kon lossen, kan dan een hele opgave worden. Het is dus altijd verstandig niet meer te lenen dan nodig is en op zie manier zelf een extra zekerheid in te bouwen.